Microbit
programmeer je eigen
Micro-Controller

Meer Weten

Wat is Microbit?

Microbit is een mini-computer die kinderen voor allerlei dingen kunnen gebruiken. Het is een mini-computer ontwikkeld en gemaakt voor kinderen rond de leeftijd van 10 (groep 6 t/m 8). Het doel is om kinderen wat te leren over mechanica, electriciteit, technologie en programmeren. De Microbit heeft een klein schermpje, twee knopjes en een aantal sensoren die ervoor zorgen dat kinderen aan kleinschalige maar ingrijpende projecten kunnen werken. Het kan iets simpels zijn als een dobbelsteen (als je de Micro:bit schudt, komt er een willekeurig aantal oogjes op het scherm), of een stappenteller. Wat dacht u van een inbrekers-alarm?

Alles wat je nodig hebt om te beginnen is de kleine Micro:bit met een korte kabel die zó in je broekzak kan en een laptop. Op de website van de makers kunnen kinderen met kleurrijke blokjes de Micro:bit programmeren.

Uitbreidingsopties zijn eindeloos. Dankzij de extra pins kan van alles aangesloten worden aan de Micro:bit. Voor het inbrekersalarm een batterij bijvoorbeeld! Dan hoeft het niet vast te liggen aan de laptop. Draden, speakers, microfoons, ventilators, van alles kan.

Uw kind leert programmeren, testen en kritisch denken, door de programma die ze hebben geschreven op de Micro:bit te zetten en uit te proberen. Wat als het niet werkt? Dan moeten we even terugkijken en vinden waar het fout gaat.
Micro:bit Experiments Box

Dit is een doos waar de Micro:bit zó aangesloten kan worden. Daarna kan uw kind gebruik maken van de aangesloten onderdelen, o.a. kleurrijke LED-lichtjes, een ventilator, thermometer, lichtsensor en een draaibare knopje! Elk onderdeel is aanpasbaar en bestuurbaar door middel van de website van de makers. De onderdelen kunnen ook samen gebruikt worden. Het wordt dan heel simpel om bijvoorbeeld een automatische airco te maken, of dat de lichtjes automatisch aangaan als het te donker wordt! Uw kind leert hiermee meer over electriciteit. Dit deel heeft ook iets meer theorie nodig maar dankzij de duidelijke inrichting en de interessante onderdelen kunt uw kind in een paar lessen al uitleggen hoe electriciteit werkt. Ook komen ze te weten hoe allerdaagse electronische apparaten worden geprogrammeerd en in elkaar zitten.
Micro:bit MoveMOTOR

De uitbreidingen zijn ook in sets verkrijgbaar. Deze set geeft de Micro:bit twee wielen en een kleur- en afstandsensor. Zo kunnen we een lijnvolger maken die nergens tegen aan botst bijvoorbeeld!

Micro:bit + Scratch

Ook kan er een verbinding worden gemaakt met Scratch. De Micro:bit kan dan als bijvoorbeeld een controller gebruikt worden voor een zelf gemaakt spelletje!

Activiteiten